לחמניות מקמח מלא

לבקשת הגולשת רוית – מתכון ללחמניות המכילות קמח מלא בלבד. למרות זאת, מדובר בלחמניות רכות ואווריריות, בעלות טעם "אגוזי" מעט. המתכון שלהלן מתאים להכנת שמונה עד שתים-עשרה לחמניות.

מתכון ללחמניות מקמח מלא

מתכון ללחמניות מקמח מלא

מתכון ללחמניות מקמח מלא

המצרכים

לפוליש

  • 200 גרם קמח מלא
  • רבע כפית שמרים יבשים
  • 200 מ"ל מים

לבצק

  • 600 גרם קמח מלא
  • שתי כפיות מלח (10 גרם)
  • כפית שמרים יבשים (5 גרם)
  • 2 כפות דבש (30 גרם)
  • 50 גרם חמאה רכה, חתוכה לחתיכות קטנות
  • 100 גרם רסק תפוח עץ
  • 300 מ"ל חלב

הוראות הכנה

מכינים את הפוליש: בערב שלפני הכנת הלחמניות, מערבבים בקערה את הקמח המלא והשמרים. מוסיפים את המים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים למקרר, למשך שמונה עד שתים עשרה שעות.

מכינים את רסק התפוח: מקלפים תפוח בינוני אחד וקוצצים אותו לקוביות גסות, ללא החלק של הגלעינים. מכניסים את חתיכות התפוח לסיר קטן ומוסיפים חצי כוס מים פושרים. מכסים את הסיר ומבשלים במשל כעשר דקות, עד שהתפוח רך מאוד. מעבירים את התפוח לקערה קטנה ומרסקים בעזרת מזלג, עד לקבלת מחית אחידה. מכסים את הקערה ומניחים את הרסק עד שיצטנן.

מכינים את הבצק:מנפים לקערה גדולה את הקמח המלא, מוסיפים את המלח ומערבבים. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב. מוסיפים לקערה את הפוליש, את רסק התפוח, את הדבש ואת החלב ומערבבים, עד לקבלת עיסה אחידה.
לשים במשך כ-10 דקות על משטח מקומח. תוך כדי לישה, מוסיפים לבצק את החמאה, חתיכה אחר חתיכה. יתקבל בצק גמיש ולא דביק.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים אותו בקערה משומנת ומכסים בניילון נצמד או במגבת. משהים לתפיחה עד שהבצק מכפיל את נפחו, כשעה וחצי עד שעתיים.

מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו מעט, להוצאת האוויר שהצטבר בתוכו. בעזרת מגרד בצק או סכין משוננת, מחלקים את הבצק לשמונה חתיכות שוות. מגלגלים כל חתיכת בצק לכדור הדוק ומכסים במגבת מטבח לחה למשך כחמש דקות.

נוטלים את אחד מכדורי הבצק ומרדדים אותו לעלה באורך של כעשרה סנטימטרים. מגלגלים את הבצק מצדו הרחב, תוך כדי הידוק הבצק, עד שמתקבלת "נקניקיית" בצק. מוודאים שהתפר של הבצק סגור היטב ומניחים את הלחמניה על מרדה או תבנית מוסה בנייר אפייה. מעצבים את יתר הלחמניות ומכסים במגבת מטבח לחה. מניחים לתפיחה שנייה, למשך כשעה.

מתכון ללחמניות מקמח מלא

מחממים תנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות). מניחים תבנית אפייה ריקה בתחתית התנור.

לפני הכנסת הבצק לתנור, מושחים את הלחמניות במעט חלב. בעזרת סכין חדה, חורצים שני חריצים אלכסוניים על פני כל לחמניה. שופכים כוס מים לתבנית הריקה שבתנור, לשם יצירת אדים בחלל התנור.

אופים במשך כ-30 עד 40 דקות, עד שהלחמניות מקבלות צבע שחום-אדמדם. מצננים כ-10 דקות על רשת.

בתיאבון!

מתכון ללחמניות מקמח מלא

 

הכנתי אתמול את הלחמניות הללו

הן יצאו רכות ואווריריות למרות שהן מקמח מלא וזה נהדר!
אבל,
1. הן גדולות מדי. פעם הבאה אקטין אותן.
2. לא אהבתי כ"כ את הטעם ואני מעדיף גם לחמניות שהן פרווה.
אנסה פעם הבאה עם מים ושמן זית במקום החלב והחמאה ונראה איך
יצא. אשמח לשמוע כיצד ניתן לשפר את הטעם בלי תוספת סוכר.
3. הוספתי לבצק עו כוס בערך של קמח בזמן הלישה!
ועדיין היה דביק! אבל לאחר ששמתי אותו להתפחה במקרר יום
קודם לכן הוא היה מעולה ולא דביק ואפשר היה
ללוש אותו.
אני בכלל חושב שעדיף להתפיח כל בצק יום קודם,
במקרר. הבצק הופך ליותר גמיש ונוח לעבודה.
4. לא ניסיתי בפעם הזאת, אבל למיטב ידיעתי, עדיף להשתמש,
במלח בישול במקום במלח דק( להמיס במים חמים), ולהוסיף אותו לאחר שמתסיסים מעט את השמרים במרכז הקערה, כדי שהוא לא יפגע בשמרים.

אחלה אתר! למדתי פה הרבה מאוד דברים ואני גולש ותיק פה.
אגב, אני מעדיף פרסום של נפחים ולא משקל כי אין לי משקלים בבית...
(ואני יודע שיש מי שמבקר אותך ומבקש משקלים... :-) )

דבש

שלום.

האם אפשר לוותר על הדבש...?...

תודה.

אפשר - תצטרך

אפשר - תצטרך להאריך את משך התפיחה.

שמרים

אם משתמשים בשמרים טריים/שמרית , מהן הכמויות הדרושות ?

יש מדריך להמרה

יש מדריך להמרה באגף "מדריכים" שבאתר...

היי, רציתי

היי,

רציתי לשאול האם אפשר להכין את הבצק במיקסר עם וו לישה או שחשובה הלישה ביד?

תודה.

אפשר ללוש

אפשר ללוש במיקסר, אין בעיה.

האם אפשר להחליף חלב בחלב סויה של אלפרו?

האם ההחלפה אפשרית, או שמשנה את מאפייני הבצק?

בשום פנים ואופן

בשום פנים ואופן לא להכניס חלב סויה לבצק!!!!
התוצאה תהיה לחם עם טעם וריח של פלסטיק שרוף.
אם כבר, אפשר לנסות ולהחליף בחלב קוקוס.

הבצק לא תפח!!!

ממש מכעיס, כי עבדתי בדיוק לפי המתכון. ה"פוליש" היה אמור לתפוח במקרר? כי גם הוא לא תפח...
האם לפני ההוספה של כל המרכיבים לבצק לאחר השמרים הייתי צריכה להוסיף את החלב ולחכות כמה דקות עד שהשמרים יתחילו לתסוס?

הפוליש בהחלט

הפוליש בהחלט אמור לתפוח במקרר. אם הוא לא תפח, אז יש שתי אפשרויות:
1) טמפ' המקרר נמוכה מדי.
2) השמרים לא פעילים.
מאחר והלחם לא תפח בכלל, נשמע לי שיש בעיה עם השמרים (אלא אם ניסית גם את הבצק עצמו להתפיח במקרר). בכל מקרה, אין צורך להתסיס את השמרים בחלב - עבודה לפי השלבים המתוארים למעלה אמורה להניב את התוצאה הרצויה.

מה זה בעצם פוליש?

היי שלומי,
ראשית- המתכון נראה מעולה ואני כבר מחכה להכין אותו :)
רציתי לדעת מהו בעצם הפוליש ולמה צריך להפריד אותו מהכנת הבצק ללחמניות עצמן.

תודה :)

פשוט מאוד...

שאלה קטנה -

האם אפשר להמיר את החלב והחמאה במים ושמן ? ( מטעמי אלרגיה )
אם כן כמה מים ושמן צריך להוסיף ?
תודה רבה והאתר בין היפים והטובים שראיתי ...

נסי להמיר ב-200

נסי להמיר ב-200 מ"ל מים ו-100 מ"ל שמן...

מתחילה בהכנות

מתחילה בהכנות ... רק 2 שאלות קטנות , המים לא מעט מידי ?
והתפוח זה משנה איזה צבע ? ( או מה עדיף )
תודה רבה

הכנתי את הלחמניות -

יצא מדהים !!! אין לי מילים , תודה לך שלומי , גם את הלחמניות בירה הכנתי - מהמם , הורדתי את השמן ל- 40 מ"ל
(פשוט לא היה צריך יותר) והמים 220 מ"ל ,
רק לא הצלחתי לעשות חריצים כמו שלך הסכין משכה את הבצק האם אתה יודע למה ? ?

כנראה שהסכין לא

כנראה שהסכין לא חדה מספיק... שמח לשמוע שיצא מוצלח :)

לא משנה צבע

לא משנה צבע התפוח.
כמות המים שבמתכון הביאה לתוצאה שבתמונות - אז כנראה שלא ;) אבל כמו תמיד, למראה הבצק ולתחושה שלו יש חשיבות, לא רק למה שכתוב במתכון עצמו.
בהצלחה!

שאלה

שלום,
עשיתי את המתכון של הלחמניות עם שינויים קלים (שמן במקום חמאה ותערובת של קמח כוסמין, שיפון ומלא במקום קמח מלא בלבד). הלחמניות לא תפחו מספיק בזמנים שציינת במתכון, אחרי שעתיים הבצק תפח אבל בקושי הכפיל את נפחו. והלחמניות אחרי שעה של תפיחה נראו לי פחות תפוחות מאלו שבתמונה. חוץ מזה כשעשיתי כדורים ומתחתי את הבצק הופיעו קרעים קטנים, הכדורים לא היו חלקים. האם אתה יודע מה הבעיה? צריך אולי להוסיף שמרים?
תודה,
שגיא

ראשית, אלה ממש

ראשית, אלה ממש לא "שינויים קלים" - ברגע ששינית את הרכב הקמחים במתכון, שינית למעשה את המתכון כולו... מאחר והשתמשת בקמח שיפון ובקמח כוסמין, שניהם דלי גלוטן, הלחמניות שלך לא תפחו. הבעיה אינה בכמות השמרים, אם כן - אם תרצה לנסות שוב את המתכון בצורה זו, אני ממליץ שתנסה להפריש 300 גרם בצק למחמצת (במקום 200) ותאריך את זמני התפיחה לפחות פי 1.5.

האם אפשר להחליף פוליש בשאור?

הכנתי שאור לפי ההוראות שבאתר, האם אפשר להשתמש בו במקום הפוליש? אם כן באיזה כמות?

לא, שאור ופוליש

לא, שאור ופוליש אינם ברי המרה.

המרת החלב במים

האם ניתן להמיר את החלב במים?

ניתן, אבל לא

ניתן, אבל לא מומלץ. במידה ואתה ממיר, תוסיף כף שמן לבצק.

תחליף למרגרינה

היי
משיקולים רבים, האם ניתן להחליף את החמאה/מרגרינה בשמן?
בצידה וכן, האם יש לעשות שינויים נוספים במתכון?

תודה

אפשר לנסות, אם

אפשר לנסות, אם כי התוצאה לא תהיה אותו הדבר...
נסה להחליף באותה כמות שמן, שתתווסף יחד עם שאר הנוזלים לבצק.

איזה יופי! 100% מלא ואוורירי

בדיוק מה שחיפשתי!
תודה!

האם ניתן להשמיט את הרסק או להחליף במשו אחר או שהוא הכרחי לעסיסיות?

רסק התפוחים הוא

רסק התפוחים הוא המרכיב הסודי... אל תוותרי עליו.
בכל מקרה, התפוח לא יורגש בטעם הלחם.

איזה כיף!

אוהבת מתכונים על טהרת הקמח המלא (ואין הרבה כאלה!)
מה התפקיד של הרסק הסודי?:-) כלומר אם אני רוצה לאמץ את הסוד ללחמים אחרים מה זה בעצם עושה?

תודה ושבוע טוב!
אלנה

רסק התפוח מכיל

רסק התפוח מכיל פקטין, שהוא גורם תאחיזה המשפר את יכולת הבצק לכלוא אוויר בתוכו. לכן, כל לחם שיכיל רסק תפוחים יהיה אוורירי ורך יותר מכזה שלא. תוכלי למצוא באתר עוד כמה מתכונים שעושים שימוש בטריק הזה (שלמיטב ידיעתי לא מופיע בספרי מתכונים או באתרים אחרים).

יש לי וידוי..

אפיתי את הלחמניות, הן יצאו נהדר, אבל חתכתי אותן לחצי.. אף אחד אצלנו לא אוכל לחמניות גדולות ולי יש חיבה מיוחדת למאכלים קטנים, אז יצאו לי 16 לחמניות בגודל חביב (בשבילי) :)

תודה!

הכנתי את הלחמניות עם קמח כוסמין מלא. הן מעולות! המתכון מהמם! אני לא נוהגת להגיב אבל רציתי להודות על המתכון וסודיותו. תודה על השיתוף ועל חימום לבבות בפחמימות מלאות :)

החלפת דבש

האם ניתן להחליף דבש בסוכר או משהו אחר ובאיזה כמות?
(בגלל אלרגיה של אשתי לדבש)

ניתן להמיר את

ניתן להמיר את הדבש במתכון זה בשלוש כפות סוכר (45 גרם).

שלום, שמי אורית

שלום, שמי אורית ואני אופה לחמים כבר שש-שבע שנים. יש לי שאור שאני מאכילה אחת לשבוע. לחמניות לא היו הצד החזק שלי אף פעם והלחמניות האלה יצאו מדהימות !!! אמנם התחלתי עם יותר קמח לבן (כדי שהילדים יאכלו) ולאט לאט העליתי ליותר מ- 50 %. הלחמניות פשוט אגדה !!! בנוסף ניסיתי ואפיתי את הלחמניות האלה לבת אחותי הרגישה מאד לגלוטן (צליאק) ללא בצק מקדים ועם הקמח 'תגמיש' החדש. אמנם אין מה להשוות והן לא יצאו כמו לחמניות מקמח חיטה אבל הילדה אהבה אותן (אפיתי לה חלות לגן כי בכל יום שישי הילדים אופים בגן חלות וכל ילד יוצא עם חלה הביתה-אז היא מכינה יחד עם כולם אבל אוכלת את הלחמניות שאני הכנתי לה). אשמח מאד אם תוכלו לספק עוד מתכונים מוצלחים ללא גלוטן,רצוי לחמניות רכות לילדה קטנה בת ארבע.... המון תודה, נהנית מהמתכונים ומהאתר שלכם מאד, אורית.

רסק תפוחים

האם אפשר להכניס רסק תפוחים קנוי במקום להכין בבית
תודה רבה פרץ

אפשר, אבל לא

אפשר, אבל לא תהיה לו את ההשפעה הרצויה...

המרה לשמרים טריים

הי שלומי,

אני מעוניין להכין את המתכון עם שמרים טריים במקום יבשים. לפי טבלת ההמרה, אני אמור להשתמש ב-10 גר' שמרים טריים. האם להכניס את כל השמרים לפוליש או לחלק בין בין הפוליש לבצק לפי אותו יחס של שמרים יבשים?

תודה רבה!

שים רבע כפית

שים רבע כפית שמרים בפוליש (בערך גרם אחד) ואת היתר בבצק.