ביאלי

הביאלי (Bialy) הוא מאפה יהודי-פולני מסורתי, שמקורו (ושמו) בעיר ביאליסטוק. הביאלי הוא "בן-דודו" של הבייגל, המפורסם יותר, אך הבצק שלו אינו מבושל ובמקום חור, יש שקע באמצעיתו, בו מניחים תערובת של בצל מטוגן, מלח ופרג. הגרסה שלי לביאלי מכילה בצק מקדים (ביגה), שמעניק לתוצאה הסופית אווריריות נפלאה. ניתן לגוון את התוספות שמניחים על הביאלי, ולהשתמש בעשבי תיבול, פטריות, פלפלים קלויים וכדומה.

מתכון לביאלי

מתכון לביאלי
מתכון לביאלי

המצרכים

לביגה

  • 150 גרם קמח לחם לבן
  • רבע כפית שמרים יבשים
  • 112 מ"ל מים

לבצק

  • 200 גרם קמח לפיצה (ניתן להמיר בקמח לחם)
  • 450 גרם קמח לחם
  • כפית וחצי שמרים יבשים (6 גרם)
  • כף סוכר (15 גרם)
  • כפית וחצי מלח (9 גרם)
  • 400 מ"ל מים חמימים

לציפוי

  • בצל בינוני אחד
  • שתי כפות שמן זית
  • כף פרג
  • מלח גס

הוראות הכנה

מכינים את הביגה: כשמונה שעות לפני הכנת הבצק, מערבבים בקערה קטנה את הקמח ואת השמרים. מוסיפים את המים ומערבבים היטב, עד לקבלת עיסה אחידה ודביקה. מכסים בניילון נצמד ומניחים למשך שמונה שעות לפחות. הביגה תישמר (במקרר) עד לשלושה ימים.

מתכון לביאלי

מכינים את הבצק: מנפים את קמח הפיצה ואת קמח הלחם לקערה. מוסיפים את המלח ואת הסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב. בוצעים את הביגה לחתיכות קטנות ומניחים בתוך הקמח. יוצרים גומה בבצק ויוצקים לתוכה רבע מהמים. מתחילים ללוש, תוך הוספת יתר המים לבצק. לשים את הבצק במשך כעשר דקות, עד שהבצק חלק, גמיש ולא דביק מדי.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים בקערה, מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומשאירים לתפיחה למשך שעה עד שעה וחצי.

מחממים תנור לחום המרבי (250 או 300 מעלות) ומניחים בתוכו (בשליש התחתון) אבן אפייה, או תבנית אפייה הפוכה.

מכינים את הציפוי: קוצצים את הבצל לרצועות קצרות. מחממים את שמן הזית על אש נמוכה בסיר קטן, מוסיפים את הבצל ומכסים. מטגנים את הבצל עד שהוא זהוב ורך, אך לא נשרף. מעבירים את הבצל לקערה קטנה ומוסיפים פרג ומלח גס.

מתכון לביאלי

בגמר התפיחה, מוציאים את הבצק מהקערה ומניחים על משטח מקומח היטב. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומגלגלים כל חלק לכדור. חוצים כל פיסת בצק שוב, ואז כל חתיכה שהתקבלה פעם נוספת ושוב, עד שמתקבלות שש-עשרה פיסות בצק, שוות במשקלן. מגלגלים את הבצק לכדורים הדוקים, מכסים במגבת לחה, ומניחים לתפיחה נוספת, כחצי שעה.

נוטלים את אחד מכדורי הבצק ומרדדים אותו לצורת עיגול שטוח. מותחים את העיגול בעזרת הידיים, עד שמתקבל עיגול בקוטר של כחמישה-עשר סנטימטרים. הבצק אמור להיות גמיש מאוד ולהימתח מבלי להיקרע. בעזרת מזלג, מחוררים את מרכז העיגול ומניחים עליו מעט מהציפוי. מכינים את כל פיסות הבצק באותה הצורה.

מתכון לביאלי

מניחים ארבע פיסות בצק על מרדה מכוסה בנייר אפייה, ומחליקים אל אבן האפייה (או לתבנית שבתנור). אופים במשך כחמש דקות, עד שהבצק שחום ונפוח. אופים את כל הביאלי, ארבעה בכל פעם.

מוציאים את הביאלי מהתנור ומניחים על רשת. ממתינים במשך כעשר דקות לפני האכילה.

מתכון לביאלי

טורפים בהנאה עם בני המשפחה או חברים.

בתיאבון!

מתכון לביאלי

 

Great knowledge, do anyone

Great knowledge, do anyone mind merely reference back to it
출장마사지

אפשר בבקשה המרה של בצק רגיל לביאלי לבצק שאור?

הרבה תודות.
אתר נפלא!

Lovely recipe

This is an excellent recipe to try. I hope to be able to imitate my aunt's baking. Consult roof repair venice

This is very educational

This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.!

sous vide

Loving this kind of bread sous vide

This probably taste so good,

This probably taste so good, I will try to remake this.

Wow this is really

Wow this is really interesting, I like the idea of this bread,

Tasty

The bread looks tasty and would like to try this recipe out very soon. I just hope my assumption is right. Thank you so much for sharing and please feel free to visit our website at http://www.lakewoodfencing.org/ reach out if you need a professional fencing contractor to handle your fencing project in Lakewood Colorado.

roofing services newcastle

Skeet Shooting is one of the

Skeet Shooting is one of the three major disciplines of competitive clay pigeon shooting. Come and join now!

חיי מדף

הכנתי את הביאלי בלילה לכבוד ארוחת הבוקר.
בטעימת הלילה הם היו טעימים מאוד אבל עד הבוקר הם כבר היו חסרי "חיים", קשים וספוגיים.

אשמח לעצה.

זו הבעיה בכל

זו הבעיה בכל לחם מהיר תפיחה... ניתן להקפיא ולחמם

טעויות סופר במתכון

מתכון מעניין אך שים לב לטעויות כתיב וניסוח במתכון.

תודה, תוקן.

תודה, תוקן.

עוד בצל בבקשה

מה יקרה אם נוסיף יותר בצל ?
האם הלחם\לחמניה יתרומם בתנור? אני שואל מכיוון שמתי לב באחת התמונות שהיכן שהנחת את הבצל הבצק לא התרומם בתנור.

תודה

הבצק תפח פחות

הבצק תפח פחות במרכז כי חוררתי אותו שם עם מזלג, לא בגלל הבצל.

תודה על השער שפתחת

הביאלי היה המאפה הראשון שהכנתי ומייד זכה לשבחים :-)
מאז הספקתי להשתתף בקורס נפלא לאפיית לחמים ועדיין חוזר לפה בכל פעם שמחפש השראה..
תודה ושתתחיל שבת טובה

שלום, אשמח לדעת

שלום, אשמח לדעת איך מחשבים המרה של שמרים יבישים לשמרים טריים. תודה

שמרים יבשים הם

שמרים יבשים הם 1/3 מטריים.
נניח שבמתכון כתוב 50 גרם שמרים טריים, נחלק ל 3 וזאת הכמות של היבשים. ולהיפך.
10גרם שמרים יבשים הם 30 גרם טריים.

Mouth Watering

I heard about it from my friend. Very nice to see. When will I go to Israel and eat it? Can't wait any longer. Water came out of the tongue, I hope it will be a lot of fun. Greeting,
Cherbourg toiture.

Great post!

Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. thanks for sharing! spiral stairs Newcastle

handyman near me

handyman near me

asda

Hi! Thanks for the great information you have provided! You have touched on crucuial points!

asda

Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. i want this article to finish my assignment within the faculty, and it has same topic together with your article. Thanks, nice share.

asda

Great content material and great layout. Your website deserves all of the positive feedback it’s been getting.

asda

I like this post,And I guess that they having fun to read this post,they shall take a good site to make a information,thanks for sharing it to me.

This is my first time i

This is my first time i visit here and I found so many interesting stuff in your blog especially it's discussion, thank you.

malik

I am hoping the same best effort from you in the future as well. In fact your creative writing skills has inspired me.

asda

I am happy to find your distinguished way of writing the pos

vvv

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post.

asda

This is highly information, crisp and clear. I think that everything has been described in systematic manner so that reader could get maximum information and learn many things.

asda

I am definitely enjoying your website. You definitely have some great insight and great stories.

asda

I gotta favorite this website it seems very helpful .

asda

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free.

asda

Impressive web site, Distinguished feedback that I can tackle. I am moving forward and may apply to my current job as a pet sitter, which is very enjoyable, but I need to additional expand. Regards.

asda

Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style.

I would like to say that

I would like to say that this blog really convinced me to do it! Thanks, very good post.

malik

I just couldn't leave your website before telling you that I truly enjoyed the top quality info you present to your visitors? Will be back again frequently to check up on new posts.

asda

This article is an appealing wealth of informative data that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. You’ve got what it takes to get attention.

dsd

Yes i am totally agreed with this article and i just want say that this article is very nice and very informative article.I will make sure to be reading your blog more. You made a good point but I can't help but wonder, what about the other side? !!!!!!THANKS!!!!!!

dsd

Great post I would like to thank you for the efforts you have made in writing this interesting and knowledgeable article.

dsd

Thanks for another wonderful post. Where else could anybody get that type of info in such an ideal way of writing?

dsd

Your content is nothing short of brilliant in many ways. I think this is engaging and eye-opening material. Thank you so much for caring about your content and your readers.

dsd

This is highly information, crisp and clear. I think that everything has been described in systematic manner so that reader could get maximum information and learn many things.

dsd

Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks

sd

I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all,..

sd

I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all,..

dsd

I gotta favorite this website it seems very helpful .

dsd

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging,

dsd

Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place..