קלצונה

הקלצונה (calzone) הוא מאפה איטלקי מסורתי, שמוצאו מאזור נאפולי. למעשה מדובר במעין פיצה, שנאפית בצורת כיסון - מה שהופך את הקלצונה לחטיף מושלם לדרך - בין אם לפיקניק, לטיול או "סתם" לעבודה. מומלץ לגוון ולאפות את הקלצונה עם רטבים ומילויים שונים.

מתכון לקלצונה

מתכון לקלצונה
מתכון לקלצונה

מתכון לקלצונה

המצרכים

לבצק:

  • 460 גרם קמח לפיצה (או קמח לחם)
  • 40 גרם קמח מלא
  • כפית וחצי שמרים יבשים
  • כפית מלח
  • כף שמן זית (15 גרם)
  • כוס וחצי (300 מ"ל) מים חמימים

לרוטב:

  • כף שמן זית
  • שתי עגבניות גדולות, מקולפות ומגוררות (או חצי קופסת עגבניות מרוסקות)
  • קופסה קטנה של רסק עגבניות
  • שתי שיני שום וכתושות
  • מעט מלח ופלפל שחור
  • עלי אורגנו טריים (או פירורי אורגנו מיובש) – לא חובה

למילוי:

  • 100 גרם גבינת "עמק", מגוררת
  • 100 גרם גבינת מוצרלה, מגוררת
  • 50 גרם גבינה בולגרית, מגוררת
  • תוספות לפי הטעם – בצל מטוגן, זיתים, פטריות, פלפל קלוי, עגבניות מיובשות...

הוראות הכנה

מנפים את קמח הפיצה, את הקמח המלא ואת המלח לקערה ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב. יוצרים גומה בבצק ויוצקים לתוכה את שמן הזית. מתחילים ללוש, תוך הוספת המים לבצק. לשים את הבצק במשך כעשר דקות, עד שהבצק חלק, גמיש ולא דביק מדי.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים בקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומשאירים לתפיחה למשך שעה עד שעה וחצי.

מתכון לקלצונה

מחממים תנור לחום המרבי (250 או 300 מעלות) ומניחים בתוכו (בשליש התחתון) אבן אפייה, או תבנית אפייה הפוכה.

מכינים את הרוטב: מחממים את שמן הזית על אש נמוכה בסיר קטן. מוסיפים את השום הכתוש ואת האורגנו ומטגנים במשך כשתי דקות. מוסיפים את העגבניות המגוררות, מגבירים את החום ומביאים לרתיחה. מוסיפים את רסק העגבניות, את המלח ואת הפלפל ומבשלים עד שמתקבל רסק משחתי ולא נוזלי מדי.

מתכון לקלצונה

מכינים את התוספות: שוטפים וחותכים את התוספות הרצויות ומניחים בקעריות, כך שיהיו מוכנות כשהבצק יסיים לתפוח.

בגמר התפיחה, מוציאים את הבצק מהקערה ומניחים על משטח מקומח היטב. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומגלגלים כל חלק לכדור. מחלקים כל חצי לשלושה חלקים שווים, וכל שליש לשני חצאים - כך שמתקבלות שתים-עשרה פיסות בצק, שוות בגודלן. מגלגלים את הבצק לכדורים הדוקים ומכסים במגבת לחה.

מתכון לקלצונה

נוטלים את אחד מכדורי הבצק ומרדדים אותו לצורת עיגול שטוח. מותחים את העיגול בעזרת הידיים, עד שמתקבל עיגול בקוטר של כחמישה-עשר סנטימטרים. הבצק אמור להיות גמיש מאוד ולהימתח מבלי להיקרע. מרדדים את כל פיסות הבצק.

בעזרת כף, מורחים את הרוטב על עיגולי הבצק, תוך השארת מרווח בין הרוטב לקצה, על מנת שניתן יהיה לסגור את הכיסון. מניחים על מרכז כל עיגול את התוספות ומעליהן מפזרים את הגבינות.

מתכון לקלצונה

מקפלים את עיגול הבצק, כך שנוצרת צורה של חצי-עיגול. לוחצים מעט על התפר שבין שני החלקים, לסגירת הכיסון. בעזרת מזלג, לוחצים על שולי התפר, כדי לאטום אותו היטב.

מתכון לקלצונה

מניחים שלושה כיסונים על מרדה מכוסה בנייר אפייה, ומחליקים אל אבן האפייה (או לתבנית שבתנור). אופים במשך כשש דקות, עד שהבצק שחום ונפוח. אופים את כל הקלצונה, שלושה בכל פעם.

מוציאים את הקלצונה מהתנור ומניחים על רשת. ממתינים במשל כעשר דקות, עד שהגבינה והתוספות יצטננו מעט.

מתכון לקלצונה

טורפים בהנאה עם בני המשפחה או חברים.

בתיאבון!

מתכון לקלצונה

Sir

This is one awesome blog article. Really thank you! Will read on...

Upholstery Sydney

Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here! It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained! Upholstery Sydney

sgtgfsnhwqdbfthguTencuckyhfj

free coupon for cialis cialis seling https://hojocialis.com/

Sir

This is one awesome blog article. Much obliged.

Click Here

All waters are not equal, far from it. Some will be hydrating, purifying, alkalizing and high in energy while others will just be good for survival.

That one there looks

That one there looks delicious.Hope you could get more of that in your blog and looking forward to it! here are some truckparts just in case you are interested. truckpartsuperstore.ca/

Sir

I am thankful for the article post. Really looking forward to read more. Will read on...

Awesome

I think this is really nice that you have included every picture of how it is being baked! voyante-rennes.fr

Wow!

I have always been a big fan of calzone! Can you teach us more abou this? mr-emondeur.com/secteur/terrebonne

Sir

Great article post. Much thanks again. Really Cool.

Sir

This is one awesome blog article. Really looking forward to read more. Great.

Sir

Thanks for sharing; this is a fantastic blog article. Much thanks again. Fantastic.

Sir

Really appreciate you sharing this post. Really thank you! Keep writing.

Sir

Thank you so much for the article post. Great.

Sir

I really like and appreciate your blog article. Fantastic.

Sir

I cannot thank you enough for the blog. Really looking forward to read more. Really Great.

Sir

I value the article post. Really thank you! Cool.

business window tinters

best window tinting company in St Louis

Sir

I really enjoy the article. Much thanks again. Fantastic.

Sir

Wow great blog article. Much thanks again. Much obliged.

Sir

Very neat article. Really looking forward to read more. Fantastic.

Sir

Thanks a lot for the blog post. Thanks Again. Keep writing.

Sir

Thank you for your post. Much thanks again. Really Great.

Sir

Say you got a nice post. Much thanks again. Really Cool.

Sir

I really liked your post. Thanks Again.

Sir

Great post. Thanks Again. Much obliged.

Sir

Wow great blog article. Much thanks again. Much obliged.

Sir

Say you got a nice blog post. Really looking forward to read more. Cool.

Sir

Major Thanks for the blog article. Awesome.

Sir

Machos Gracias for your article post. Really thank you!

Sir

Wow awesome blog article. Really thank you! Awesome.

Sir

Wow great article. Fantastic blog. Really thank you! Cool.

Sir

Fantastic blog article. Really thank you! Cool.

Sir

Really appreciate you sharing this post. Really looking forward to read more. Awesome.

Sir

Say you got a nice blog post. Thanks Again. Really Cool.

Sir

Wow awesome article. Really looking forward to read more. Fantastic.

Sir

Very informative blog post. Thanks Again. Cool.

Sir

Really informative article post. Really looking forward to read more. Fantastic.

Sir

Great post. Thanks Again. Much obliged.

Sir

I really enjoy the article. Thanks Again. Fantastic.

Sir

Thanks for the blog article. Much thanks again. Cool.

Sir

I loved your blog. Really thank you! Will read on...

Sir

Great thanks for sharing this article post. Really thank you! Really Great.

Sir

Really appreciate you sharing this blog post. Really looking forward to read more. Great.

Sir

Thank you ever so for your article post. Really thank you! Keep writing.

Sir

Really enjoyed this blog. Thanks Again. Much obliged.

Sir

Thanks for sharing this is a fantastic article. Really Cool.

Sir

Really enjoyed this post. Much thanks again. Awesome.

Sir

Really appreciate you sharing this post. Really thank you! Keep writing.