עמוד 1 מתוך 1

פיתות משאור

הודעהפורסם: ו', 05 אוגוסט, 7:06 am
על ידי רות
הי,
הכנתי פיתות מהמתכון שבאתר ומיותר לציין שהן יצאו פשוט מעולות!
למען האמת לא ממש האמנתי שהן באמת יתנפחו ויצאו כמו פיתות אבל - הנס קרה! :o
עכשיו אני רוצה ללכת צעד אחד קדימה ולהכין אותן מהשאור שגידלתי כבר מעל לשנה.
האם אפשר להמיר את הקמח והמים לפי ההנחיות באתר עבור לחם גם בפיתות? האם חצי מהכמות עם קמח מלא תניב פיתות טובות או שלא להגזים... :?
האמת היא שלא שמעתי אף פעם על פיתות משאור - אולי יש סיבה??

תודה,
רות

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: א', 07 אוגוסט, 8:46 pm
על ידי שלומי
טוב, אתגרת אותי... ;)
היום ניסיתי להכין פיתות שאור בפעם הראשונה.

נתחיל בסוף: יש דבר כזה פיתות שאור! הפיתות התנפחו יפה מאוד במהלך האפיה ונוצר יופי של כיס.
הטעם של השאור בהחלט מורגש בפיתות, אם כי זה לא הפריע לי, לאשתי ולשתי הגדולות שלי לחסל אותן (עם מבחר גבינות) תוך רבע שעה... המרקם של הפיתה יצא מעט "נוקשה", קצת מזכיר מלוואח, אם כי אני משער שזה כתוצאה ממשך התפיחה הקצר יחסית שנתתי לבצק.

המתכון:
400 גרם קמח לחם
300 גרם שאור
כף סוכר חום
כף שמן זית
3/4 כפית מלח
170 מ"ל מים חמימים

ההכנה די פשוטה - מערבבים את כל החומרים, מלבד המלח, בקערת מיקסר ולשים 5 דקות. מוסיפים את המלח בהדרגה ולשים עוד 3 דקות בערך. יצא לי בצק מדביק למדי, אבל לא מאוד רטוב.
התפתחתי את הבצק במשך כשעתיים וחצי (אני משער שהיה כדאי למשוך עוד שעה לפחות אבל הייתי סקרן ורעב...).
חילקתי ל-8 חתיכות, וגלגלתי לכדורים קטנים. הנחתי אותם ל-5 דקות ובזמן הזה חיממתי את סיר האפיה (כמובן שניתן לאפות גם ע"ג אבן או תבנית שחוממה מראש).
רידדתי כל כדור לדיסקה דקה ואפיתי עד להתנפחות (היווצרות "כיס"). הפכתי את הפיתה והמתנתי עוד כעשר-עשרים שניות לפני שהוצאתי מהסיר.

מעט תמונות:

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ד', 10 אוגוסט, 10:30 pm
על ידי רות
ואו! איזה מחמיא שהצלחתי לאתגר אותך!! 8-)
אז החלטתי גם לנסות ולקחתי את המתכון המקורי של הפיתות והחלפתי את השמרים ב-250 גרם שאור תוך הפחתה של המים והקמח. בנוסף, חצי מכמות הקמח החלפתי בקמח מלא לטובת הבריאות.
התפחתי אותו כ 7 שעות (!!) - טוב נו, פשוט לא הייתי פנויה להכין אותו לפני... וראו את רשת הגלוטן בצורה כל כך יפה כאילו הכנתי את הבצק משמרים.
חילקתי את הבצק לכדורים ואז לפיתות - ולתנור.
אני חייבת לומר שהייתי סקפטית לגבי זה שהם יתנפחו אבל באמת אחרי כמה דקות מורטות עצבים :oops: הן התנפחו!! :D
לא הייתה מאושרת ממני!
אז נכון שיש לפיתות טעם מעט חמוץ מהשאור (השאור שלי הוא שאור מקמח מלא מה שמגביר את החמיצות שלו) אבל הן כל כך טעימות...

תדוה על התמונות והמתכון!!

דרך אגב - חלק מהפיתות יצאו לי מאוד דקות בצד אחד וחלק לא. אתה אולי יודע מה הסיבה לכך? איך אפשר לגרום לכולן להיות שוות בעוביין בין שני הצדדים?

תודה וסוף שבוע מקסים!
רות

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ד', 07 ספטמבר, 11:11 pm
על ידי שיר כליפה
רות, זה לא רק שאיתגרת אותנו, זה שממש גירית אותנו.... עכשיו איך אני מורידה את בעלי מהגב?

ממש אשמח להבין איך זה יוצא כל כך טוב ונראה כל כך טוב. נכון, נתת כאן את ההוראות המפורטות, אבל רואים שיש כאן נגיעה של אומנית, של מישהי שיודעת שלא רק הטעם חשוב אלא גם המראה. ובטח הריח. הריח...
סלחי לי שאני ככה מפנטזת ומחמיאה יותר מידי, אבל זה ממש מדהים.

יש לך עוד מתכונים מאתגרים כאלו?
תודה!

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ו', 09 ספטמבר, 3:15 pm
על ידי רות
תודה על המחמאות אבל הכרדיט על ההסברים והתמונות הוא לשלומי ולא לי...
אני אחרית אמנם לאתגר אבל הביצוע הוא כולו של שלומי.
אני חייבת לציין שגם לי הפיתות יצאו מצויינות ומימשתי את האתגר שתמיד היה לי בראש - להכין פיתות! 8-)
אז יאללה! לכי לנסות! :P

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ד', 28 ספטמבר, 4:53 pm
על ידי איתן
לא ראיתי את הדיון קודם, מכל פנים, אני אופה פיתות עם שאור כבר כמה שנים, אז בוודאי שזה אפשרי :)

זה המתכון שלי (10 פיתות):
300 גר' קמח מלא
200 גר' קמח לחם כפרי (שטיבל 3)
100 גר' קמח שיפון
שתי כפות גלוטן
כף סוכר (אני משתמש בסוכרלוז)
כף מלח (אני משתמש באטלנטי)
כף זעתר (מסונן, בלי השומשום)
300 גר' שאור
כף שמן זית
340-360 מ"ל מים.
(מידות הנפח בכף מדידה סטנדרטית)

בגלל השוני בקמחים שונים, כדאי להיות גמיש עם המים. בצק לפיתות חייב להיות רך, על גבול הדביק.

מאחד את החומרים ומניח לרבע שעה. לישה של 8-10 דקות. גם אם הבצק לא מתכדר ומטפס זה בסדר!
תפיחה ראשונה - עד שמכפיל את עצמו, כשעתיים.
לישה קצרה להוצאת האוויר, מחלק לכדורים פחוסים של 125 גר' כ"א. הכנת הכדורים חשובה, צריך ללוש את הכדור כלפי האמצע כך שפני הכדור ימתחו ולוודא שבמקום שהכדור נסגר לא נשארים חריצים. אם הכדור דביק וקשה לעבד אותו, אפשר לשמן את הידים או הכדור קצת.
להניח לכדורים 10 דקות.
מקמח היטב את הכדורים ואת משטח העבודה ומרדד לפיתות.
מניח על מגבת ונותן לפיתות לתפוח כ-שעה עד שעתים, על הפיתות אני שם נילון רפוי. להזהר מתפיחת יתר.

אופה עם סיר אפיה, אבל-
בנוסף לגוף חימום של הסיר, אני מניח את הסיר על הגז, להבה קטנה, כך שהפיתות יקבלו חום משני הצדדים. בנוסף, בתחילת האפיה, אני הופך את הפיתה כל 6-8 שניות, 4-6 פעמים (הופך באוויר, בלי לגעת בה) ורק אחרי שהיא מתחילה להתנפח אני משאיר לאפיה של 45-60 שניות ואז הופך ל- 10 שניות שישחים קצת מצד שני. בשהפיתה יוצאת מהסיר, כדאי לעטוף אותה במגבת לכעשר דקות.
כל זה בשביל שהכיס יפתח באמצע העובי ופנים הפיתה יהיה אוורירי. אפשר לראות בתמונות של שלומי שהפיתה עבה בצד אחד בעוד הצד השני דק כמו ניר. נראה לי גם שהצד העבה בתמונות הוא ספוגי, כמו לחם. פיתה לא צריכה להיות ספוגית, הבצק בפנים צריך להראות כאילו הוא נמתח ונקרע בזמן האפיה וההתנפחות.

תמונות - בהמשך :)

חג שמייח

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ו', 30 ספטמבר, 7:45 am
על ידי רות
איזה פיתות מושקעות!!!
תמונות, תמונות!!! :P

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ד', 15 נובמבר, 9:03 pm
על ידי itzikma
שלום,
הכנתי את הפיתות ויצאו "פצצה"
צדקת שהן עבות עם כיס.
כמו כן השתמשתי בשיפון מלא במקום הכפרי
הנכדים אוהבים מאוד מאוד ו...מאוד
תודה רבה
איציק מ

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ה', 16 נובמבר, 10:52 am
על ידי שלומי
תודה על המתכון! :)

Re: פיתות משאור

הודעהפורסם: ד', 21 פברואר, 5:33 am
על ידי arielxariel
ממש מפתה!
אני רוצה לשתף ולהתייעץ...
אני משתדל לעבוד ללא קמח לבן בכלל, רק קמח מלא מנופה 100% או 80% או 70%.
בחודש ומשהו האחרון, אחרי הרבה נסיונות (ובזכות מה שלמדתי באתר) סוף סוף המחמצת שלי עושה את העבודה!
הכנתי כדורי לחמניות, והייתי חסר סבלנות קצת לחכות לתפיחה... אז התחלתי לקחת כדורים תמימים ולרדד אותם, הכנסתי לתנור שחומם בראש לטמפרטורה מקסימלית זמן רב עם אבן בתוכו, והפלא ופלא! תפח כמו בלון :lol:
כמובן שלא היה לזה טעם רגיל של פיתה, וגם לא של הלחמניות שיצאו אחר כך... אבל טעים ובעל טעם חזק...

החיסרון הגדול של הפיתות שלי הוא שהם מאוד דקות, לא ממש מתאים עם חומוס ופלאפל חחח
אם אני לא ממש מרדד, זה לא תופח בתנור... כשניסיתי עם תוספת של קמח שיפון מלא הבצק בכלל לא החזיק צורה... כמו חימר קצת... יצא דק כמו נייר ממש, ומתפוררות בידיים...

בקיצור... השאלה שלי, היא האם יש הצעות לשיפור, או מתכון מדויק שמכיל רק קמח מלא וכמובן מחמצת ללא שמרים
תודה מראש