פיתות משאור

איך מכינים שאור? איך מטפלים בו? מה עושים אם הוא מריח לא טוב? כל זאת ועוד בפורום השאור של "הנחתום".

פיתות משאור

הודעהעל ידי רות ב ו', 05 אוגוסט, 7:06 am

הי,
הכנתי פיתות מהמתכון שבאתר ומיותר לציין שהן יצאו פשוט מעולות!
למען האמת לא ממש האמנתי שהן באמת יתנפחו ויצאו כמו פיתות אבל - הנס קרה! :o
עכשיו אני רוצה ללכת צעד אחד קדימה ולהכין אותן מהשאור שגידלתי כבר מעל לשנה.
האם אפשר להמיר את הקמח והמים לפי ההנחיות באתר עבור לחם גם בפיתות? האם חצי מהכמות עם קמח מלא תניב פיתות טובות או שלא להגזים... :?
האמת היא שלא שמעתי אף פעם על פיתות משאור - אולי יש סיבה??

תודה,
רות
רות
אופה מתחיל
 
הודעות: 27
הצטרף: ו', 02 יולי, 4:24 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי שלומי ב א', 07 אוגוסט, 8:46 pm

טוב, אתגרת אותי... ;)
היום ניסיתי להכין פיתות שאור בפעם הראשונה.

נתחיל בסוף: יש דבר כזה פיתות שאור! הפיתות התנפחו יפה מאוד במהלך האפיה ונוצר יופי של כיס.
הטעם של השאור בהחלט מורגש בפיתות, אם כי זה לא הפריע לי, לאשתי ולשתי הגדולות שלי לחסל אותן (עם מבחר גבינות) תוך רבע שעה... המרקם של הפיתה יצא מעט "נוקשה", קצת מזכיר מלוואח, אם כי אני משער שזה כתוצאה ממשך התפיחה הקצר יחסית שנתתי לבצק.

המתכון:
400 גרם קמח לחם
300 גרם שאור
כף סוכר חום
כף שמן זית
3/4 כפית מלח
170 מ"ל מים חמימים

ההכנה די פשוטה - מערבבים את כל החומרים, מלבד המלח, בקערת מיקסר ולשים 5 דקות. מוסיפים את המלח בהדרגה ולשים עוד 3 דקות בערך. יצא לי בצק מדביק למדי, אבל לא מאוד רטוב.
התפתחתי את הבצק במשך כשעתיים וחצי (אני משער שהיה כדאי למשוך עוד שעה לפחות אבל הייתי סקרן ורעב...).
חילקתי ל-8 חתיכות, וגלגלתי לכדורים קטנים. הנחתי אותם ל-5 דקות ובזמן הזה חיממתי את סיר האפיה (כמובן שניתן לאפות גם ע"ג אבן או תבנית שחוממה מראש).
רידדתי כל כדור לדיסקה דקה ואפיתי עד להתנפחות (היווצרות "כיס"). הפכתי את הפיתה והמתנתי עוד כעשר-עשרים שניות לפני שהוצאתי מהסיר.

מעט תמונות:
אין לך את ההרשאות המתאימות על מנת לצפות בקובץ המצורף להודעה זאת.
שַׁלַּח לַחְמְךָ עַל-פְּנֵי הַמָּיִם, כִּי בְּרֹב הַיָּמִים תִּמְצָאֶנּוּ קוהלת י"א, א'-ב'
שלומי
מנהל האתר
 
הודעות: 895
הצטרף: ד', 13 פברואר, 8:55 am

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי רות ב ד', 10 אוגוסט, 10:30 pm

ואו! איזה מחמיא שהצלחתי לאתגר אותך!! 8-)
אז החלטתי גם לנסות ולקחתי את המתכון המקורי של הפיתות והחלפתי את השמרים ב-250 גרם שאור תוך הפחתה של המים והקמח. בנוסף, חצי מכמות הקמח החלפתי בקמח מלא לטובת הבריאות.
התפחתי אותו כ 7 שעות (!!) - טוב נו, פשוט לא הייתי פנויה להכין אותו לפני... וראו את רשת הגלוטן בצורה כל כך יפה כאילו הכנתי את הבצק משמרים.
חילקתי את הבצק לכדורים ואז לפיתות - ולתנור.
אני חייבת לומר שהייתי סקפטית לגבי זה שהם יתנפחו אבל באמת אחרי כמה דקות מורטות עצבים :oops: הן התנפחו!! :D
לא הייתה מאושרת ממני!
אז נכון שיש לפיתות טעם מעט חמוץ מהשאור (השאור שלי הוא שאור מקמח מלא מה שמגביר את החמיצות שלו) אבל הן כל כך טעימות...

תדוה על התמונות והמתכון!!

דרך אגב - חלק מהפיתות יצאו לי מאוד דקות בצד אחד וחלק לא. אתה אולי יודע מה הסיבה לכך? איך אפשר לגרום לכולן להיות שוות בעוביין בין שני הצדדים?

תודה וסוף שבוע מקסים!
רות
רות
אופה מתחיל
 
הודעות: 27
הצטרף: ו', 02 יולי, 4:24 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי שיר כליפה ב ד', 07 ספטמבר, 11:11 pm

רות, זה לא רק שאיתגרת אותנו, זה שממש גירית אותנו.... עכשיו איך אני מורידה את בעלי מהגב?

ממש אשמח להבין איך זה יוצא כל כך טוב ונראה כל כך טוב. נכון, נתת כאן את ההוראות המפורטות, אבל רואים שיש כאן נגיעה של אומנית, של מישהי שיודעת שלא רק הטעם חשוב אלא גם המראה. ובטח הריח. הריח...
סלחי לי שאני ככה מפנטזת ומחמיאה יותר מידי, אבל זה ממש מדהים.

יש לך עוד מתכונים מאתגרים כאלו?
תודה!
שיר כליפה
שוליה
 
הודעות: 2
הצטרף: א', 21 אוגוסט, 8:14 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי רות ב ו', 09 ספטמבר, 3:15 pm

תודה על המחמאות אבל הכרדיט על ההסברים והתמונות הוא לשלומי ולא לי...
אני אחרית אמנם לאתגר אבל הביצוע הוא כולו של שלומי.
אני חייבת לציין שגם לי הפיתות יצאו מצויינות ומימשתי את האתגר שתמיד היה לי בראש - להכין פיתות! 8-)
אז יאללה! לכי לנסות! :P
רות
אופה מתחיל
 
הודעות: 27
הצטרף: ו', 02 יולי, 4:24 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי איתן ב ד', 28 ספטמבר, 4:53 pm

לא ראיתי את הדיון קודם, מכל פנים, אני אופה פיתות עם שאור כבר כמה שנים, אז בוודאי שזה אפשרי :)

זה המתכון שלי (10 פיתות):
300 גר' קמח מלא
200 גר' קמח לחם כפרי (שטיבל 3)
100 גר' קמח שיפון
שתי כפות גלוטן
כף סוכר (אני משתמש בסוכרלוז)
כף מלח (אני משתמש באטלנטי)
כף זעתר (מסונן, בלי השומשום)
300 גר' שאור
כף שמן זית
340-360 מ"ל מים.
(מידות הנפח בכף מדידה סטנדרטית)

בגלל השוני בקמחים שונים, כדאי להיות גמיש עם המים. בצק לפיתות חייב להיות רך, על גבול הדביק.

מאחד את החומרים ומניח לרבע שעה. לישה של 8-10 דקות. גם אם הבצק לא מתכדר ומטפס זה בסדר!
תפיחה ראשונה - עד שמכפיל את עצמו, כשעתיים.
לישה קצרה להוצאת האוויר, מחלק לכדורים פחוסים של 125 גר' כ"א. הכנת הכדורים חשובה, צריך ללוש את הכדור כלפי האמצע כך שפני הכדור ימתחו ולוודא שבמקום שהכדור נסגר לא נשארים חריצים. אם הכדור דביק וקשה לעבד אותו, אפשר לשמן את הידים או הכדור קצת.
להניח לכדורים 10 דקות.
מקמח היטב את הכדורים ואת משטח העבודה ומרדד לפיתות.
מניח על מגבת ונותן לפיתות לתפוח כ-שעה עד שעתים, על הפיתות אני שם נילון רפוי. להזהר מתפיחת יתר.

אופה עם סיר אפיה, אבל-
בנוסף לגוף חימום של הסיר, אני מניח את הסיר על הגז, להבה קטנה, כך שהפיתות יקבלו חום משני הצדדים. בנוסף, בתחילת האפיה, אני הופך את הפיתה כל 6-8 שניות, 4-6 פעמים (הופך באוויר, בלי לגעת בה) ורק אחרי שהיא מתחילה להתנפח אני משאיר לאפיה של 45-60 שניות ואז הופך ל- 10 שניות שישחים קצת מצד שני. בשהפיתה יוצאת מהסיר, כדאי לעטוף אותה במגבת לכעשר דקות.
כל זה בשביל שהכיס יפתח באמצע העובי ופנים הפיתה יהיה אוורירי. אפשר לראות בתמונות של שלומי שהפיתה עבה בצד אחד בעוד הצד השני דק כמו ניר. נראה לי גם שהצד העבה בתמונות הוא ספוגי, כמו לחם. פיתה לא צריכה להיות ספוגית, הבצק בפנים צריך להראות כאילו הוא נמתח ונקרע בזמן האפיה וההתנפחות.

תמונות - בהמשך :)

חג שמייח
נערך לאחרונה על ידי איתן בתאריך א', 04 דצמבר, 5:28 pm, נערך פעם אחת בסך הכל.
איתן
אופה
 
הודעות: 59
הצטרף: ש', 26 דצמבר, 9:06 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי רות ב ו', 30 ספטמבר, 7:45 am

איזה פיתות מושקעות!!!
תמונות, תמונות!!! :P
רות
אופה מתחיל
 
הודעות: 27
הצטרף: ו', 02 יולי, 4:24 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי itzikma ב ד', 15 נובמבר, 9:03 pm

שלום,
הכנתי את הפיתות ויצאו "פצצה"
צדקת שהן עבות עם כיס.
כמו כן השתמשתי בשיפון מלא במקום הכפרי
הנכדים אוהבים מאוד מאוד ו...מאוד
תודה רבה
איציק מ
נערך לאחרונה על ידי itzikma בתאריך ג', 21 נובמבר, 4:15 am, נערך פעם אחת בסך הכל.
itzikma
שוליה
 
הודעות: 1
הצטרף: ד', 08 נובמבר, 1:05 pm

Re: פיתות משאור

הודעהעל ידי שלומי ב ה', 16 נובמבר, 10:52 am

תודה על המתכון! :)
שַׁלַּח לַחְמְךָ עַל-פְּנֵי הַמָּיִם, כִּי בְּרֹב הַיָּמִים תִּמְצָאֶנּוּ קוהלת י"א, א'-ב'
שלומי
מנהל האתר
 
הודעות: 895
הצטרף: ד', 13 פברואר, 8:55 am


חזור אל שאור

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 2 אורחים