מחמצת מקולקלת

איך מכינים שאור? איך מטפלים בו? מה עושים אם הוא מריח לא טוב? כל זאת ועוד בפורום השאור של "הנחתום".

מחמצת מקולקלת

הודעהעל ידי נעה ב ד', 05 יולי, 1:26 pm

שלום,

תודה רבה על האתר המעשיר והכה יעיל ומועיל.

רציתי לדעת מה גורם למחמצת להתקלקל?

ולפירוט - קיבלתי מחמצת בת 7 שנים (!!) במתנה וכעבור חודש היא העלתה ריח של אצטון, שלהבנתי, לפי התגובות והדיונים שקיימים פה בפורום, מדובר על מחמצת שהתקלקלה. אחרי הצער והאבל, קמתי והכנתי לי מחמצת חדשה (משיפון) לפי ההוראות באתר. וראה איזה פלא, גם מחמצת זו, כעבור כחודש, העלתה ריח של אצטון. אני רוצה להבין מה אני עושה לא נכון, כך שאולי אוכל למנוע את הקלקול הבא.
רק כדי להבהיר - אני מתקשה להגיד אם מדובר על ריח אצטון מובהק או ריח אלכוהולי לא טוב - ברגע פתיחת הקופסא אני בטוחה שמדובר בריח אצטון, אולם כמה רגעים אחרי אני כבר פחות בטוחה. עם זאת, אני שמה לב שהמחמצת פחות נפוחה ויותר "נבולה", פחות שמחה.

האם ניתן לזרוק חלק מהמחמצת השנויה במחלוקת (מקולקלת / לא מקולקלת) ואת החלק שנותר להאכיל ולראות אם היא מתאוששת?

במידה ולא הצחלתי להגדיר בצורה חד-משמעית אם המחמצת התקלקלה, מה יעלה בגורל הלחם שאאפה עם אותה מחמצת שנויה במחלוקת? ובגורל הקיבה שתאכל את אותו הלחם?

רב תודות לכם ובהצלחה לכולם
נעה
שוליה
 
הודעות: 2
הצטרף: ד', 05 יולי, 10:38 am

Re: מחמצת מקולקלת

הודעהעל ידי noambogner ב ד', 05 יולי, 10:01 pm

נעה שלום.
אל חשש הבעיה פתירה.
צריך לזכור שבמאפיות מאכילים את המחמצת כל יום!
בכדי להימנע מהבעיה
יש להאכיל את המחמצת כל שלושה ימים ולא כפי שכתוב במרבית המתכונים "פעם בשבוע".
על מנת להימנע מהבעיה יש להאכיל את המחמצת לפי היחס הבא:
1:1:1 מחמצת ישנה :מים:קמח.
בכדי להימנע מזריקת כמויות אדירות של קמח יש לשמור כמות קטנה של מחמצת. אני לדוגמא פועל באופן הבא:
שומר 120 גרם מחמצת במקרר
זורק או משתמש ב80 גרם.
ל40 גרם הנותרים מוסיף 40 גרם מים ו40 גרם קמח.
לפי חישוב זה אני מאכיל את המחמצת ב400 גרם קמח בחודש.
בהנחה שחצי מהכמות נזרקת לפח וחצי משמש לאפיה יוצא שאני זורק 200 גרם קמח שזה בערך 1 ש"ח לחודש.
כדי לאושש את המחמצת ניתן לבצע 2 עד 3 האכלות לפי הנ"ל ללא אחסון במקרר ואז המחמצת תתאזן תוך יממה אחת ולאחר מכן ניתן להחזירה למקרר.
בהצלחה.
noambogner
אופה
 
הודעות: 52
הצטרף: ג', 07 יולי, 5:14 pm

Re: מחמצת מקולקלת

הודעהעל ידי odedg ב ה', 06 יולי, 6:27 am

נעה יקרה,

קודם כל, ריח אצטון אינו מעיד כלל על קילקול שכן הוא נובע מעצם פעולת השמרים. השמרים מייצרים אלכוהול ומכאן הריח. יתכן שהריח היה חזק מידי אך עדיין אין פירושו קילקול המחמצת. מחמצת מקולקלת היא כהה עם ריח רקב. לכן גם אם יש ריח אצטון, שיתכן ונבע מעודף מים, היא שמישה וניתן לרענן אותה. כיצד?

התהליך מאד פשוט ואין צורך במדידות מדויקות כפי שמציע נועם. בהנחה שאת אופה לחמים מחצי ק"ג קמח בקרוב מספיקה לך כמות מחמצת כוללת של כשלוש כוסות. אם יש לך יותר זה מיותר כי את זקוקה לכ- 150 עד 200 ג' בכל פעם.

לכן, הכיני בקערה 3 כפות גדושות מאד קמח והתחילי להוסיף מים בהדרגה עד שמתקבלת עיסה סמיכה - בקושי נוזלית, שלא נשפכת בקלות. ערבבי אותה עם כמות זהה של המחמצת המוכנה והרי לך מחמצת רעננה.

השאירי אותה כחצי שעה בחוץ בקיץ וכשעה בחורף או עד שמופיעות בועות ואז הכניסי אותה למקרר. עשי זאת כל 3 -5 ימים והרי לך מחמצת נהדרת.

בהצלחה!
odedg
אומן אפייה
 
הודעות: 263
הצטרף: ג', 14 אוקטובר, 12:21 pm

Re: מחמצת מקולקלת

הודעהעל ידי נעה ב ה', 06 יולי, 8:44 am

המון תודה לשניכם.
חוץ מהצער על המחמצת הישנה שנזרקה (מה?!?!?!?!), שימחתם ואני בדרכי לעוד מחמצת מאושרת.
נעה
שוליה
 
הודעות: 2
הצטרף: ד', 05 יולי, 10:38 am

Re: מחמצת מקולקלת

הודעהעל ידי odedg ב ה', 06 יולי, 10:05 am

לא רק על חלב שנשפך, גם על מחמצת לא כדאי לבכות ... :)
חוץ מזה מחמצת לא חייבת להיות בת 7 כדי להיות חזקה. אם תטפחי אותה היא תתחזק מהר מאד בעונה זו של השנה.
odedg
אומן אפייה
 
הודעות: 263
הצטרף: ג', 14 אוקטובר, 12:21 pm


חזור אל שאור

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד