איך עשו פעם?

פורום לדיונים פתוחים, בנושאים שלא בהכרח קשורים באפייה.

איך עשו פעם?

הודעהעל ידי ארי ב ו', 05 ספטמבר, 12:08 pm

במשך אלפי שנים הכינו בעולם לחם באמצעות שאור.
מאחר ולא היה להם מקרר, מעניין אותי איך הם שמרו על השאור לאורך זמן,
מישהו יודע?
ארי
אומן אפייה
 
הודעות: 216
הצטרף: ב', 08 יולי, 12:24 am

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי שלומי ב ש', 06 ספטמבר, 1:42 pm

לא יודע מה הפתרונות שננקטו בכל התקופות, אבל:
ברומא העתיקה ייבשו את השאור.
במושבות האמריקאיות (ואח"כ בארה"ב) שמרו את השאור בדלי במקום מוצל.
שַׁלַּח לַחְמְךָ עַל-פְּנֵי הַמָּיִם, כִּי בְּרֹב הַיָּמִים תִּמְצָאֶנּוּ קוהלת י"א, א'-ב'
שלומי
מנהל האתר
 
הודעות: 917
הצטרף: ד', 13 פברואר, 8:55 am

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי או'דונל ב ש', 06 ספטמבר, 8:31 pm

אני חושב שאם מרעננים את השאור כל יום, מקפידים על ניפוי כך שלא יכנסו חרקים ושומרים במקום מוצל וקריר, זה אמור להיות בסדר.
או'דונל
אופה מומחה
 
הודעות: 107
הצטרף: ד', 11 ספטמבר, 10:11 pm

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי ארי ב ש', 06 ספטמבר, 11:55 pm

האכלה יומיומית נשמעת רחוקה בפרט באקלים הארצישראלי. באירופה הרי היה להם סוג של מקרר במרתפים עמוקים. הבידוד העומק והאבן, יצרו טמפרטורה אידאלית לשימור גבינות וחמאה ועוד. יותר הגיוני שהנחתום (לא שלומי) היה מגדל שאור ומוכר לאנשים. לכאורה יבוש שאור הוא פיתרון מתבקש אמנם לפי ההוראות של שלומי יש צורך בהחייאת השאור תהליך שאורך יומיים לפחות, אז מה הועילו חכמים בתקנתם? אגב, בקמח רב-דגנים של סוגת יש אבקת מחמצת
ארי
אומן אפייה
 
הודעות: 216
הצטרף: ב', 08 יולי, 12:24 am

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי שלומי ב א', 07 ספטמבר, 10:54 am

אל תשכחו שחלק גדול מהלחם לא כלל בכלל שאור/שמרים. קחו את ה"פיתה הדרוזית/בדווית" המוכרת - היא נאפית ללא תוספת שמרים/שאור.
שַׁלַּח לַחְמְךָ עַל-פְּנֵי הַמָּיִם, כִּי בְּרֹב הַיָּמִים תִּמְצָאֶנּוּ קוהלת י"א, א'-ב'
שלומי
מנהל האתר
 
הודעות: 917
הצטרף: ד', 13 פברואר, 8:55 am

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי ארי ב ד', 10 ספטמבר, 11:23 am

נכון.
אמנם המילה שאור מוזכרת לא מעט במשנה
ארי
אומן אפייה
 
הודעות: 216
הצטרף: ב', 08 יולי, 12:24 am

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי או'דונל ב ד', 10 ספטמבר, 5:26 pm

המילה שאור מוזכרת כבר בתנ"ך.
לא זוכר איפה קראתי, אבל מבחינה אטימולוגית מוצא המילה "שאור" במילה "שארית", זאת אומרת שארית מהבצק הקודם שהופרשה לטובת העיסה החדשה.
אז אולי בעצם הם לא החזיקו דלי שאור, אלא פשוט העבירו כל פעם חתיכה מהבצק הישן לחדש, ואז בעצם השאור תמיד היה מרוענן.
(אז אולי גם צריך להניח שהיה בשאור הזה מלח? כמו ה-pate fermente אצל הצרפתים?)

וארי, אפילו אם ההשערה שהעליתי עכשיו לא נכונה, למה נראה לך שהאכלה יום-יומית לא התרחשה באקלים הישראלי?
ברור שאופים האכילו/רעננו כל יום, השאלה מה עשו האנשים הפשוטים, אבל זו שאלה שקשורה להרגלי אפיית הלחם של האנשים הפשוטים. אם הם אפו כל יום, ברור שהם רעננו כל יום, ואם אפו פעם בכמה ימים אז צריך לחשוב.
אני לא חושב שהנחתום היה מוכר שאור לאנשים, זה נשמע כמו קונפסט מודרני. יותר סביר להניח שפעם אנשים ידעו להכין שאור, גם אם מן הסתם לא באופן (היותר) מדעי שאנחנו יודעים היום.
או'דונל
אופה מומחה
 
הודעות: 107
הצטרף: ד', 11 ספטמבר, 10:11 pm

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי שלומי ב ה', 11 ספטמבר, 9:23 am

ראשית, לא הייתי מזלזל בתושייה של הקדמונים - במצרים העתיקה נמצאה מאפייה (סמוך לפירמדות) שנאפו בה כ-15,000 כיכרות ביום! אני די משוכנע שהם ידעו בדיוק איך לגדל שאור..

להזכירכם, בספר שמות מסבירים לנו שהבצק של בני ישראל לא החמיץ, מפאת זמן ההכנות הקצר לקראת יציאת מצרים - ומכאן שנהגו לאכול לחם מותפח (בלי להיכנס לשאלת האותנטיות ההיסטורית של המקרא, מתוארת בו, לכל המאוחר, המציאות של המאה השביעית לפנה"ס).

לבית המקדש, אגב, נאסר להכניס לחם תפוח, על בסיס - "כָּל הַמִּנְחָה אֲשֶׁר תַּקְרִיבוּ לַיהוָה לֹא תֵעָשֶׂה חָמֵץ כִּי כָל שְׂאֹר וְכָל דְּבַשׁ לֹא תַקְטִירוּ מִמֶּנּוּ אִשֶּׁה לַיהוָה" (ויקרא ב', י"א). אגב, מעניין לדעת אם החיבור בין שאור לדבש הוא מקרי (שני דברים שאסורים למנחה), או שהוא מעיד על שימוש בדבש בעת הכנת לחם בממלכת יהודה (מאחר ושניהם מופיעים כפירוט לאיסור על חמץ).
שַׁלַּח לַחְמְךָ עַל-פְּנֵי הַמָּיִם, כִּי בְּרֹב הַיָּמִים תִּמְצָאֶנּוּ קוהלת י"א, א'-ב'
שלומי
מנהל האתר
 
הודעות: 917
הצטרף: ד', 13 פברואר, 8:55 am

Re: איך עשו פעם?

הודעהעל ידי ארי ב ה', 11 ספטמבר, 2:32 pm

תודה חברים.
ארי
אומן אפייה
 
הודעות: 216
הצטרף: ב', 08 יולי, 12:24 am


חזור אל דיון כללי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 2 אורחים