הצ'בטה (ולא "ג'בטה"!) היא אולי הלחם האיטלקי המוכר ביותר בימינו. הלחם המלבני הרך הזה מצוין ליצירת כריכים עשירים, כבסיס לטוסטים "כמו בבית קפה" או סתם לליווי ארוחה עשירה ברוטב.
לשם הכנת צ'בטה מוצלחת צריך שלושה מרכיבים: מחמצת (פוליש או ביגה), אחוז מים גבוה בבצק ותנור חם מאוד. מומלץ מאוד להשתמש באבן אפיה בהכנת לחם זה.
המתכון המובא כאן מבוסס על מתכון לצ'בטה המופיע בספר "The Bread Baker's Apprentice" מאת פיטר ריינהרט. גם שיטת הלישה הידנית המתוארת כאן לקוחה מהספר,והיא מאפשרת להשיג תוצאות מצוינות ללא שימוש במערבל.
מכינים את הפוליש: מנפים את הקמח לקערה, מוסיפים את השמרים והמים ומערבבים היטב,עד ליצירת עיסה אחידה. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים בטמפרטורת החדר למשך שעה. בתום הזמן, מכניסים את הפוליש למקרר, למשך שמונה שעות לפחות. ניתן להשתמש במחמצת עד שלושה ימים לאחר הכנתה.
כשעה לפני תחילת העבודה על הבצק, מוציאים את הפוליש מהמקרר ומניחים בטמפרטורת החדר.
מנפים את הקמח לקערה גדולה, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב, לפיזור אחיד שלהם בקמח. מוסיפים את הפוליש וחצי מכוס המים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. במידת הצורך, מוסיפים עוד מים לעיסה.
לישה: מאחר והבצק דביק מאוד, יש ללוש אותו, בתוך הקערה, באופן הבא: טובלים יד אחת במים, ומסובבים את הבצק באמצעותה בתנועות של חצי סיבוב(כמו החלפת נורה). ביד השנייה אוחזים בשפת הקערה ומסובבים את הקערה לכיוון הנגדי. מרטיבים מדי פעם את היד הלשה, למניעת הידבקות בצק. הופכים את כיוון הסיבוב (של היד ושל הקערה) כמה פעמים. לשים באופן זה במשך כעשר דקות, עד שהבצק אחיד ורך מאוד.
לישה במערבל: ניתן ללוש את הבצק במערבל עם וו לישה, במהירות נמוכה. לשים עד שהבצק נאסף לכדור סביב הוו ונפרד מדפנות הקערה. במידה ונותר קמח בקערה, מוסיפים מעט מים עד שהעיסה אחידה.
מקמחים בנדיבות משטח רבוע, בשטח של כ-30 ס"מ רבוע. מוציאים את הבצק מהקערה בעזרת מגרד בצק או מרית רטובה ומניחים על הקמח. עתה מקפלים את הבצק: בידיים מקומחות היטב מושכים בעדינות צד אחד של הבצק, באורך שליש ממנו, ומקפלים אותו על חלקו העליון של הבצק. מבצעים את אותה הפעולה עם הצד השני של הבצק, כך שנוצרת מעין "מעטפה" מקיפול שני השלישים זה מעל זה. עתה מקפלים את הבצק לשניים, בניצב לכיוון קיפול השלישים. הבצק אמור להיות בצורת ריבוע גס.
(ניתן לראות סרטון הדגמה לעניין בפורום).
מקמחים את חלקו העליון של הבצק ומכסים ביריעת ניילון רפויה. מניחים למשך 45 דקות עד שעה.
מקפלים את הבצק שנית (בעדינות!), מקמחים ומכסים ביריעת ניילון. מניחים לתפיחה למשך כשעתיים נוספות. בגמר התפיחה הבצק אמור להראות תפוח מאוד, אם כי לא בהכרח יכפיל את נפחו.
הכנת הכיכרות: מקמחים היטב מגבת מטבח לא שעירה (עדיף מבד גס כלשהו, כמו שיפון).
בעזרת מגרד בצק או סכין גדולה, חותכים בעדינות את הבצק לשלושה חלקים שווים (או יותר – תלוי בכמות הכיכרות שאתם רוצים ובגודלן). נזהרים מאוד שלא להוציא אויר מהבצק.
מקמחים את הידיים ונוטלים את אחת מחתיכות הבצק. מעצבים אותה בעדינות לצורה מלבנית גס. מותחים את אחד הקצוות הצרים ומקפלים אותו על חלקו העליון של הבצק חוזרים על הפעולה עם הקצה השני של הבצק, כך שנוצרת מעין "מעטפה" מלבנית. מקמחים את הבצק ומניחים אותו על המגבת, כשהצד שקיפלנו מונח על המגבת. מקמחים היטב את חלקו העליון של הבצק ומכסים ביריעת ניילון רפויה.
חוזרים על הפעולות הללו עם יתר חלקי הבצק. כאשר מניחים את הבצק על המגבת, יוצרים מעין "קירות" באמצעות הבד בין הכיכרות, למניעת הדבקות הבצק ולכיוון התפיחה.
מניחים לכיכרות לתפוח במשך כשעה עד שעה וחצי.
מיד לאחר עיצוב הכיכרות מתחילים בחימום התנור. מניחים אבן אפייה על רשת במסילה האמצעית של התנור ותבנית ריקה על תחתיתו. מחממים את התנור לחום גבוה מאוד, כ-250 מעלות. לפני הכנסת הלחם לתנור, שופכים כוס מים קרים על התבנית הריקה, ליצירת אדים.
בגמר התפיחה, מניחים נייר אפייה על מרדה (ניתן להשתמש לצורך זה בתבנית הפוכה או בחתיכת קרטון גדולה). מעבירים בזהירות רבה את הכיכרות לנייר האפייה ומחליקים אותן, יחד עם הנייר, ישירות על אבן האפייה. מרססים מים על דפנות התנור שלוש פעמים – מיד עם הכנסת הבצק, אחרי 30 שניות ואחרי דקה. לאחר הריסוס האחרון מנמיכים את החום לכ-230 מעלות. אופים במשך כ-20 עד 30 דקות. אם צריך, מסובבים את הכיכרות בתנור בזמן האפייה, כך שישחימו באופן אחיד.
הערה: אם התנור אינו גדול מספיק לאפיית כל הכיכרות בו זמנית, ניתן לאפות אותן אחת אחרי השנייה.
בגמר האפייה, מוציאים את הכיכרות ומצננים על רשת. ממתינים לפחות 45 דקות לפני האכילה. קרום הלחם יהיה קשה בגמר האפייה, אך יתרכך מאוד בזמן הצינון.